Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


SZENILLA NYOMÁBAN
Stúdió: Pixar Animation Studios
Rendezők & ForgatókönyírókAndrew Stanton
Producerek: Lindsey Collins
Történet: Victoria Strouse - Andrew Stanton - Bob Peterson
Szinkronhangok: Ellen DeGeneres - Albert Brooks - Hayden Rolence - Diane Keaton - Eugene Levy
Zene: Thomas Newman
Hossz: 97 perc
Bemutató:
 2016. Június 17.
 2016. Június 16.
Bevétel: 1,025,473,532
... NYOMÁBAN KRONOLÓGIA
Némó Nyomában
(2003)
Szenilla Nyomában
(2016)
-

SZENILLA NYOMÁBAN (eredeti cím: Finding Dory) 2016-ban bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a 2003-ban bemutatott, nagy sikerű Némó nyomában című animációs film folytatása. A Pixar Animation Studios készítette, a Walt Disney Pictures forgalmazta. A filmet az első részt is jegyző Andrew Stanton rendezi, társrendezője Angus MacLane. Az első film szereplői visszatérnek a folytatásban, így főszereplők Ellen DeGeneres és Albert Brooks hangján szólalnak meg. A történet középpontjában ezúttal az első filmből jól ismert memóriazavarban szenvedő doktorhal, Szenilla áll. Amerikában 2016. június 17-én, Magyarországon egy nappal korábban 2016. június 16-án mutatták be a mozikban.

TÖRTÉNET: Szenilla, a kis palletás doktorhal gyerekkorától kezdve a kaliforniai Tengeri Élővilág nevű intézetben él szüleivel, Jenny-vel és Charlie-val. Rövidtávú memóriazavara miatt a szülei arra tanítják, hogyan boldoguljon hiányos emlékezettel a világban. Egy nap Szenilla azonban kikerül az intézet falai közül és eltűnik az óceánban. Megpróbálja megkeresni a szüleit, ám különös memóriazavara ebben igencsak hátráltatja. Évekkel később már nem is emlékszik rá, hogy mit keres. Végül találkozik egy Pizsi nevű bohóchallal, akinek segít megtalálni elveszett fiát, Némót, és az események után ott marad velük a Nagy Korallzátonyon.
Idővel azonban Szenilla újraidézi gyerekkori emlékeit és eszébe jut, hogy van egy családja, akik már nagyon hiányoznak neki. A Tengeri Élővilág nevű helyre emlékezve, Pizsivel és Némóval kiegészülve útnak indul Kalifornia partjai felé, hogy megtalálja a családját. A trió hosszú utat jár be, mígnem végül megérkeznek a kaliforniai-öbölbe, ám miután megtámadja őket egy óriási tintahal, ami kis híján megöli Némót, Pizsi megharagszik Szenillára, és elkergeti őt, így aztán különválnak. Szenilla így egymaga folytatja a keresést, végül pedig a Tengeri Élővilág dolgozói kifogják őt (mert ráragadt a testére egy műanyag csomagolópapír), és az intézetbe viszik meggyógyítani.
Itt Szenilla találkozik egy Hank nevű hétkarú polippal, aki közli vele, hogy hamarosan át fogják őt szállítani Cleveland-be, egy másik intézetbe – erről árulkodik a Szenilla uszonyára kötözött címke. Hank szintén szeretne Cleveland-be jutni, ezért felajánlja, hogy a címkéért cserébe segít a doktorhalnak megtalálni a családját. Egy kávésbögrében keresztülhordozza kis szövetségesét az intézetben, hogy együtt megtalálják Szenilla szüleit. Közben megismerkednek Sorssal, a kedves cetcápával, (aki Szenilla gyerekkori jó barátja volt), és Bénivel a beluga delfinnel, akik szintén segítséget nyújtanak a keresésben. Ezalatt Pizsi és Némó próbálják megtalálni Szenillát, s miután két oroszlánfókától megtudják, hol keressék őt, együttesen megkísérelnek behatolni az intézetbe.
Hank segítségével, Szenilla végül megtalálja a régi otthonát, ám szüleit sajnálatos módon már nem leli ott. Az ottani halaktól megtudja, hogy az összes doktorhalat már elszállították egy karanténba, hogy onnan küldjék tovább őket Cleveland-be. A csatornacsövön keresztül megpróbál eljutni hozzájuk, ám eltéved, s már épp feladná a keresést, mikor összetalálkozik Pizsivel és Némóval, akik szintén a csatornán át próbáltak az intézetbe jutni. Pizsi bocsánatát fejezi ki Szenillának, amiért goromba volt vele, és biztosítja róla, hogy meg fogja találni a szüleit, mert hihetetlenül kitartó és nem ismer lehetetlent.
Így most már hárman együtt folytatják a keresést. Mikor végre megtalálják a karanténban lévő doktorhalakat, Szenilla még ott sem leli meg a szüleit; az ottaniak szerint, mikor Jenny és Charlie elvesztették Szenillát, megszöktek az intézetből, hogy megkeressék őt, de sose tértek vissza. A hír teljesen lesújtja Szenillát. Közben a doktorhalak átszállítása Clevelandbe megkezdődik, az akváriumokat felrakodják egy teherautóra. Szenillának sikerül megmenekülnie, és visszajutnia a tengerbe, Pizsi és Némó azonban csapdába esnek az akváriumok mélyén.
Szenillát teljesen lesújtja a gondolat, hogy elvesztette a barátait, és a szüleit sem találja semerre. Azonban mikor a tengerben talál egy különös kagylóösvényt (és eszébe jut, hogy a szülei mindig arra tanították, hogy ezt követve hazatalál), a nyomok mentén végre újra egyesül rég nem látott szüleivel. Jenny és Charlie az elmúlt éveket Szenilla keresésével töltötték, és eme különös kagylóösvény kiépítésével remélték, hogy elveszett lányuk egy nap hazatér. Szenillát mérhetetlen örömmel tölti el, hogy rátalált a családjára, ám ezután eszébe jut, hogy meg kell mentenie a barátait is. A szülei, valamint Sors, Béni, és Hank utólagos segítségével sikerül megszöktetniük Pizsit és Némót, valamint az összes halat, az akváriumukból. A történtek után valamennyien visszatérnek a Nagy Korallzátonyhoz.
Szenilla ettől kezdve újdonsült életét éli a szüleivel és a barátaival a zátonyon, miközben megtanulja leküzdni memóriabetegségét, és a szerettei által végre igazi nagy családra talál.
A stáblista végén, az akváriumi csapat az első filmből eljut a Tengeri Élővilág intézetbe, ahol hamarosan őket is kifogják, és az intézetben mindannyian új életet kezdhetnek.

ELŐKÉSZÜLETEK: A folytatás lehetősége már az első film sikeri után megfogalmazódott az alkotókban, hasonlóan a Toy Story 3 és a Szörny Rt. 2 elkészítésével együtt.. A Pixar akkori vezetője Steve Jobs és a Disney igazgatója Micheal Eisner között nézeteltérések alakultak ki, és megállapodtak egy új animációs stúdió a Cricle 7 Animation létrehozásában, ahol lehetőség lett volna, ezeknek a folytatásoknak az elkészítésére. A stúdió azonban csupán 2002 és 2005 között működött, és a tervezett folytatások elkészítése végül visszakerült a Pixarhoz. Laurie Craig írta meg a Némó folytatásának első forgatókönyvét, de miután a Cricle 7 Animation becsődölt, a projekt ismét Andrew Stanton kezében volt, aki nem találta jónak a scriptet és elvetette. Viszont bejelentette, hogy a Pixar dolgozik a folytatáson.
Stanton véleménye szerint a legnehezebb része a folytatás létrejöttének az volt, hogy hogyan vigyék tovább a Némó történetét, amit egyszeri elmondású történetnek szánták. Végül 2010-ben fogalmazódott meg benne a gondolat, hogy mi lenne, ha nem Némó sztoriját vinnék tovább a folytatásban, hanem valaki másét.[6] Az első személy, aki eszébe jutott, Szenilla volt. Észszerűnek tartotta, hogy a film őt állítsa középpontba, és az ő háttértörténetét mutassa be Mikor Stanton ezt kitalálta, a Pixar már rögtön tárgyalásba is kezdett Ellen DeGeneres-el, arról, hogy visszatér-e a folytatásban. 2012-ben DeGeneres közreműködése a filmhez hivatalossá vált.[9] Victoria Strouse kezdte el írni a film forgatókönyvét, Stanton-nal együtt, a premiert pedig 2015 novemberére tűzték ki.[10] Később eltolták 2016-ra, mivel a Pixar ugyanabban az évben jelentette meg két másik filmjét, az Agymanók és a Dínó tesó című alkotásokat, utóbbit eredetileg 2014-re szánták.

A TÖRTÉNET: 2012 júliusában Andrew Stanton bejelentette a film hivatalos történetét: "A középpontban ezúttal az első film humoros főszereplője, Szenilla fog állni" - nyilatkozta a rendező. - "Azt találtuk ki, megismertetjük a közönséggel, az ő történetét, a családi hátterét, hogy onnan is származik, stb. Az első filmben olyan gyorsan belecsöppen a sztoriba, hogy szinte alkalmunk sincs megismerni őt. De most végre itt a lehetőség!" Stanton elárulta, hogy a történet egy évvel az első film eseményei után fog játszódni, helyszíne pedig a kaliforniai-öböl lesz. A film emellett burkoltan utalni fog a bálnák veszélyezettségére, a lakóhelyük és fajuk rohamos kipusztulására, melyekért részben az emberek a felelősek.

SZEREPLŐK: 2012 augusztusában került nyilvánosságra, hogy Ellen DeGeneres visszatér a folytatásban. A híres amerikai talk show házigazdája személyesen a műsorában jelentette be, hogy elvállalta Szenilla szerepét a Némó nyomában folytatásában: "Már nagyon, nagyon, nagyon, nagyon régóta vártam erre a napra. A Pixar már a milliomodik Toy Storyt csinálja, és most végre eszükbe jutott, hogy a Némó nyomábant is folytassák. És a legjobb, hogy Szenilla a főszereplője" - állította humorosan DeGeneres. Még ugyanebben az évben bejelentették, hogy Albert Brooks szintén visszatér Pizsi szerepére. Hasonlóan Willem Dafoe, aki az első részben Búb, a márványhal hangját kölcsönözte. Vicki Lewis és Alison Janney, akik szintén közreműködtek az első részben, a folytatásban is elvállalták korábbi szerepüket. Új szereplőként csatlakozott a filmhez, Diane Keaton és Eugene Levy, akik az új filmben Szenilla rég elveszett szüleit alakítják. További szereplők Kaitlin Olson és Ty Burrell, akik Szenilla testvéreit játsszák, valamint Jack Nicholson, aki egy gyilkos bálna hangján szólal meg (Nicholson később otthagyta a szerepet).[20] Helyette Idris Elba és Ed O'Neill csatlakozott a stábhoz, utóbbi egy polip hangját kölcsönözni. Az előző film főszereplőjének Némónak, Hayden Rolence, tízéves gyermekszínész vette át a hangját, miután előző hangadója Alexander Gould kinőtte a szerepet, hiszen az első film során, még csak kilenc éves volt, s azóta a hangja is jelentősen megváltozott.
A szereposztás további érdekessége, hogy a filmben szereplő óceanárium (az angol eredetiben: Marine Life Institute) hangosbemondójának hangja Sigourney Weaver, aki a filmben önmagát alakítja, és saját nevén mutatkozik be. A szereplő magyar hangja Kautzky Armand, aki az eredetihez hasonlóan, szintén saját nevével bemutatkozva köszönti az intézet látogatóit.