Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A HIHETETLEN CSALÁD
Stúdió: Pixar Animation Studios
Rendező(k) & Forgatókönyvíró(k)Brad Bird
Producer(ek): John Walker
Szinkronhangok: Craig T. Nelson, Holly Hunter, Sarah Vowell, Spencer Fox, Jason Lee, Samuel L. Jackson, Elizabeth Peña, Brad Bird
Zene: Michael Giacchino
Hossz: 96 perc
Bemutató:
USA 2004. November 5.
Magyarország 2004. November 25.
Bevétel: 631,442,092
A HIHETETLEN CSALÁD KRONOLÓGIA
- A Hihetetlen Család
(2004)
A Hihetetlen Család 2.
(2018)

A HIHETETLEN CSALÁD (eredeti cím: The Incredibles) egy Oscar-díjas animációs film a Pixar Animation Studios műhelyéből. A filmet Brad Bird, A Simpson-család korábbi direktora és a Szuperhaver című animációs film alkotója írta és rendezte. A Hihetetlen család eredetileg hagyományos animációs filmnek indult, de miután a Warner Bros. lezárta animációs részlegét, Brad Bird a Pixarhoz ment, munkájával együtt.

TÖRTÉNET: Három szuperhős, Nyúlányka, Mr. Irdatlan és Fridzsiman éppen interjút ad, amikor jelentés érkezik egy autósüldözésről. Mr. Irdatlan észrevesz egy jelmezbe öltözött gyereket, Öcsit, aki követi őt, állítván, ő az első számú rajongója és új csatlósa (Irdatlanka), ám Mr. Irdatlan nem kér belőle. Mr. Irdatlan megállít egy tolvajt, akit végül Nyúlányka üt ki. Megbeszélnek ketten egy későbbi találkozót. Mr. Irdatlan megment egy épület tetejéről zuhanó embert és leleplezi egyik ellenségét, Bomb Voyage-t. Ám Irdatlanka feltűnik a színen, s mialatt Mr. Irdatlan megakadályozza, hogy megsérüljön, Bomb Voyage kereket old. Mr. Irdatlan, most már Bobként a Nyúlánykával, azaz Helennel kötendő esküvőjére tart. Az öngyilkosságot megkísérlő férfi, aki a tetőről zuhant, beperli Mr. Irdatlant, s ez az ügy olyan események láncolatát indítja el, ami minden szuperhős nyugdíjba vonulását eredményezi. Új lakóhelyen kell beilleszkedniük a társadalomba, valós személyazonosságukkal.
Mr. Irdatlan éli új életét Robert Parrként, egy biztosítási társaságnak dolgozik. Fiát, a szupersebességű Willt az igazgatói irodába küldik. Anyja, Helen reménykedik, hogy fiának sikerül "normálisan" viselkedni és beilleszkedni, ám ez lehetetlennek tűnik, mivel már háromszor is továbbköltöztek. Helen lánya, Illana (aki képes láthatatlanná válni és energiamezőt generálni) az iskola előtt vár egy helyes fiúra, Steve Tipróra, ámbár láthatatlanul. Otthon a gyerekek veszekedésbe kezdenek (Furinak, a legkisebbnek láthatóan nincs szuperhős-ereje), Bob pedig felfigyel rá, hogy Nézelsugár, egy másik szuperhős eltűnt. Lucius Best (Fridzsiman) átugrik és látszólag tekézni indul Bobbal, de titokban hőstetteket visznek véghez, s közben egy titokzatos nő követi őket. Bob hazatér és vitába keveredik Helennel, aki jól tudja, mit csinált távollétében.
A következő fáradt reggelen Bob meglehetősen figyelmetlenül végzi munkáját, s főnöke, Hapták úr felfigyel erre. Bob észrevesz az ablakon keresztül egy éppen rablótámadásnak áldozatul eső embert, ám Hapták úr azzal fenyegeti, hogy elveszíti az állását, ha elhagyja az épületet. Bob megfogja és elhajítja főnökét, aki jópár falon repül keresztül. Bob ott kényszerül hagyni munkáját, de nincs kedve ismét továbbállni. Otthon Bob észrevesz egy csomagot aktatáskájában. Egy üzenetet tartalmaz a titokzatos nőtől (Mirage), aki azt akarja, jöjjön el egy szigetre, hogy megfékezzen egy elszabadult harci robotot, az Omnidroid 9000-ret; egy olyan munkát ajánl neki, amit csak Mr. Irdatlan képes elvégezni. Felidézve dicsőséges napjait, Mr. Irdatlan elfogadja a megbízást, s azt mondja Helennek, hogy üzleti útra megy.
A repülőn Mirage elmondja neki, hogy a robot mesterséges értelemmel rendelkezik, s érezni kezdett, majd elszökött. Bob leszáll a szigeten, s rálel a robotra. A harc elkezdődik, végül Bob egy csellel önmegsemmisítésre kényszeríti ellenfelét. Mirage meghívja vacsorára, de a megbízója nevét még mindig nem árulhatja el. Miután hazatér, Bobnak feltűnik, hogy a harc hevében elszakadt a szuperruhája, így ellátogat Elza Divathoz egy gyors foltozásért. Elza, aki valamikor szuperhősdivat-diktátor volt, egy vadonatúj ruhát akar készíteni neki, köpeny nélkül, mivel a köpeny sok szuperhős vesztéhez vezetett. Mirage újabb bevetésre hívja Bobot, így hősünk ismét a szigeten találja magát. Nagy meglepetésre egy újabb harci robot várja, és munkáltatója, Szilánk. Más néven Öcsi/Irdatlanka, akinek álma darabokra hullott azzal, hogy nem lehetett belőle szuperhős (szupererővel sem rendelkezik) vagy Mr. Irdatlan segédje. Zseniális elméje azonban lehetővé tette, hogy újfajta fegyvereket készítsen, amik segítségével ő is "szuper" lehet. Helen előtt ezalatt világossá válik a helyzet, így felhívja Elzát, aki az egész család számára tervezett kényelmes jelmezt.
A rejtekhelyre menekült Bob felfedezi a Kronos szót a barlang falába vésve Nézelsugár maradványai mellett. Sikerül bejutnia a sziget bázisába, és végül egy hatalmas, az X-Menből ismert Cerebrohoz hasonló kompjúterszobában találja magát. Megrökönyödésére, rátalál egy hosszú listára a szuperhősök nevével, akikkel a harci robotok végeztek, illetve egy "Kronos Hadművelet" elnevezésű terv nyomaira. Helen aktiválva a nyomkövetőt (amit Elza épített bele az új jelmezekbe) ráakad Bobra. Előkészíti a repülőt, amivel a szigetre megy, utasítva a gyerekeket, hogy ne menjenek sehová.
Szilánk sarokba szorítja Bobot, aki mit sem tudott a nyomkövetőről és Helen érkezéséről (az elrejtőzött gyerekekkel a fedélzeten). Szilánk rakétákat küld a gépre, amik célba is érnek, de a három utas megmenekül. Bob megragadja Mirage-t és azzal fenyegetőzik, megöli, ha nem kapja vissza szabadságát, de Szilánk blöfföt kiált, tudván, hogy úgysem tenné meg, így hát Bob elengedi a nőt. Helennek és a gyerekeknek sikerül a szigetre úszniuk, s miután biztos helyre jutnak, Helen Bob keresésére indul. Mirage kellemetlenül érzi magát a történtek miatt, és figyelmezteti Szilánkot, hogy az élet megkímélése nem gyengeség, és legközelebb jobb, ha a sajátját teszi kockára. Will nem bír tétlen maradni, s körülnéz, mialatt egy hatalmas rakéta száll fel a legújabb Omnidroiddal. Helen bejut a bázisra, ezalatt a gyerekek az őrökkel vívnak élethalál-harcot a dzsungelben. Mirage főnöke ellen fordul, és kiszabadítja Mr. Irdatlant. A család egyesülve harcol a biztonságiak ellen, ám végül Szilánk megjelenik, megállítja és foglyul ejti őket.
Az Omnidroid miatt eluralkodik a káosz a városban, s ezt Szilánk büszkén szemléli. Felfedi az Kronos Hadművelet mibenlétét, miszerint a robot addig rombol az irányítása alatt, míg ő meg nem érkezik és meg nem állítja, s ezáltal végre szuperhős lehet. Azt is elárulja, hogy ha már nem fog harcolni, eladja a technológiát, így mindenkiből lehet szuperhős, s senkit nem löknek félre úgy, ahogy hajdanán őt. Mikor Szilánk már a helyszínen van, a Hihetetlen család szerencséjére a robot rájön, hogy Szilánk távirányítóval irányítja őt, ezért lerobbantja a kapcsolót a csuklójáról és megrongálja az egyik légcsizmáját, így Szilánk becsapódik egy magas épületbe és eszméletét veszti. A család kiszabadul a fogságból és Fridzsimannel társulva végül elpusztítja a robotot.
Az emberek nem győznek hálálkodni a Hihetetleneknek és Fridzsimannek, akik az ismét eszméletén lévő Szilánk után kutatnak, aki túszul ejtette Furit, azt tervezvén, hogy a saját csatlósává neveli. A meglepetést tartogató tetőponton Furi felfedi nagy erejű szuperképességét, majd Mr. Irdatlan autója, Szilánk köpenye és repülője turbinájának segítségével végez Szilánkkal, mindez azonban a család otthonába kerül. Illana megmenti a csapatot a lezuhanó, lángoló repülőgéproncstól egy energiamezővel, elképesztve a szomszéd kisfiút, Rustyt.
Három hónappal később, Illana bátorságot gyűjt, hogy megszólítsa Steve-t, akivel megbeszél egy pénteki mozit. Will végre részt vehet sportversenyeken, azzal a feltétellel, hogy mindig csak második lesz. Ahogy a család tagjai egy ilyen verseny után az autójuk felé tartanak, egy új szuperellenség, az Aknakukac tűnik fel a színen, első ízben fenyegetve a világot. A Hihetetlenek felveszik maszkjukat, jelmezük már rajtuk volt civil viseletük alatt, és Mr. Irdatlan kivillantja a magáét, amolyan Superman-stílusban.

FURI-TÁMADÁS egy 2005-ös animációs rövidfilm a Pixar-tól, amely A Hihetetlen családon alapszik. Ellentétben a legtöbb korábbi rövidfilmjükkel, ez nem kapott mozibemutatót, de a fenti film DVD-kiadásán megtalálható. A kisfilm ötlete egy olyan jelenetből származik, amelyet magában foglal A Hihetetlen család cselekménye, de a végső változatból kimaradt, s végül kibővült e film formájában.

TÖRTÉNET: Ez a rövidfilm a szuperhős Parr család legifjabb tagjáról, Furiról szól. A Hihetetlen családból a néző tudhatja, hogy Furi bébiszitterének nehézségei akadtak a kicsivel, miután telefonon beszélt Helen Parr-ral (azaz Nyúlánykával). A kisfilm innen folytatódik, s addig tart, míg Szilánk betoppan a Parr-házba s megpróbálja elrabolni Furit. A film azzal kezdődik, hogy a bébiszitter tapasztalatairól mesél Rick Spendernek, a szuperhősöket őrző ügynökség ügynökével a felvigyázással kapcsolatban. Az elkövetkezendőkben azt láthatjuk, amit a bébiszitter mesél Spender ügynöknek.
A Hihetetlen család cselekménye alatt mindenki úgy véli, Furinak nincsenek képességei. Apja szupererős, anyja szupernyúlékony. Nővére, Illana energiamezők létrehozására képes és láthatatlanná tud válni. Bátyja, Will pedig szupergyors. Furi mindezek ellenére normális babának tűnik. Mindez megváltozik, mialatt a bébiszitterrel van. Röviddel azután, hogy Laurie, a bébiszitter leteszi a telefonkagylót, Furi elkezdi kimutatni szuperképességeit. Mialatt ezt teszi, Laurie teljesen kikészül. Furi szórakozik vele, játszodozik újonnan felfedezett, számtalan képességével. Gyorsan túltesz Laurie teherbírásán.
Laurie megpróbáltatásának vége szakad, mikor Szilánk feltűnik Parrék házában, mondván, segíteni küldték (amit a ruháján virító "S"-sel bizonygat) és leváltani Laurie-t. A lány hálásan nyújtja neki át Furit, majd lelép. A rövidfilm azzal végződik, hogy Spender ügynök törli Laurie memóriáját. A nézők sosem tudják meg pontosan, hányféle erővel rendelkezik Furi, de bizonyos, hogy sokkal tehetségesebb családja összes tagjánál.

ÉRDEKESSÉGEK:
--> Laurie a telefonba azt mondja Helen Parrnak A Hihetetlen családban, hogy "Hoztam Mozartot, hogy hallgassa amíg alszik, mert a szakértők azt mondják, Mozarttól a babák okosabbak lesznek". " A Furi-támadásban a lemez, amit hallunk, Mozart Rondo alla turca-ja.
--> A zene, amit hallunk, mikor Furi először kezd lángolni, illetve a végefőcím alatt, a Dies Irae Mozart Requiemjéből.
--> A hírhedt Pixar-labda (sárga labda kék csíkkal és piros csillaggal) észrevehető Furi játékai között.
--> A film DVD borítójának változatán, Furi előkéjén észrevehető Némó, a kis bohóchal, a Némó nyomábanból.

A HIHETETLEN CSALÁD 2. (2018)
Régóta szeretné már a közönség, hogy Brad Bird folytassa a 2004-ben megjelent remek animációs filmjét, A hihetetlen család-ot, azonban ezidáig csak annyit tudtunk a projektről, hogy a rendező nagyon szeretné összehozni, valamint 2014. márciusában már megerősítették, hogy folyamatban van a második rész. Most maga Bird árulta el az NPR-nek szűkszavúan, hogy nekiállt a Hihetetlen család 2 forgatókönyvének és bár több lényeges részletet nem árult el, de ha figyelembe vesszük a Pixar animációs filmjeinek időintervallumait, akkor nagyjából azt kapjuk, hogy 2018 végéig láthatjuk a legkorábban az eredményt.
2016. október végén bejelentették, hogy a Hihetetlen Család és a Toy Story folytatásait felcserélték.