Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC
Stúdió: Walt Disney Animation Studios
Rendező(k): Nathan Greno, Byron Howard
Producer(ek): Roy Conli, John Lasseter, Glen Keane
Forgatókönyvíró(k): Dan Fogelman
Alapmű: Rapunzel 
by Brothers Grimm
Szinkronhangok: Mandy Moore, Zachary Levi, Donna Murphy
Zene: Alan Menken
Hossz: 86 perc
Bemutató:
USA 2010. November 24.
Magyarország 2010. Decemebr 2.

Bevétel: 591,794,936

ARANYHAJ ÉS A NAGY GUBANC (eredeti cím: Tangled) 2010-ben bemutatott egész estés amerikai 3D-s számítógépes animációs film, amely a Walt Disney Pictures 50. filmalkotása, igencsak nagy hangsúlya volt a stúdió életében. A forgatókönyvet Dan Fogelman írta, Nathan Grenom és Byron Howard rendezte, zenéjét Alan Menken szerezte, a producer Roy Conli. A Walt Disney Pictures készítette, a Buena Vista forgalmazta. Amerikában 2010. november 24-én, Magyarországon 2010. december 2-án mutatták be a mozikban.
Történetét, amiben a címszereplő egy szőke hajú lány, akinek haja 20 méter hosszú, és egy magas toronyba zárva él, mígnem találkozik a cseles, sármos tolvajjal, Flynn Riderrel, a Rapunzel (magyarul: Az aranyhajú leány, vagy Galambbegy) című Grimm-mese ihlette. Minden idők eddigi legdrágább animációs filmje

TÖRTÉNET: A történet kezdetén leesik egy darabka a Napból, amiből később egy varázserejű aranyvirág nő ki. Évszázadokkal később egy királyság épül ezen a földön, aminek királya és királynéja éppen gyermeket vár. A királyné azonban súlyosan megbetegszik ez idő alatt, s a betegségén csak a csodavirág ereje segíthet. Azonban a virágot ugyancsak magának akarja Nyanya Banya, egy önző vénasszony, aki elveszett fiatalságát akarja visszaszerezni a virág erejével. Végül a király és csapatai megtalálják a csodavirágot, melynek a leve meggyógyítja a királynét, aki egy egészséges leánygyermeket szül, hosszú aranyszínű hajjal. A virág bűverője a kislány hajában él tovább, azonban ha levágják azt, a csodaerő elszáll belőle, a lány haja pedig bebarnul. Ezért Nyanya Banya, mivel mindenképp magáénak akarja a neki fiatalságot adó csodaerőt, elrabolja a kis hercegnőt, és az erdő mélyén egy magas toronyban rejti el a gyermeket, akit sajátjaként nevel fel. Szigorúan tiltja őt, hogy valaha is kimerészkedjen a toronyból, azt mondván varázserejű haja miatt, sok gonosz ember akarná őt bántani. Eközben pedig minden évben a király és és királyné a hercegnő születésnapján, izzó lámpásokat enged fel az égbe, abban a reményben, hogy egy nap eltűnt kislányuk hazatér.
18 évvel később Aranyhaj egy gyönyörű, kedves, és több mint 30 méter hosszú hajú lánnyá érik, aki magányosan él a toronyban, ahonnan soha nem szabad elmennie, Nyanya Banya intelme szerint. Ő azonban mégis összeszedi a bátorságát, és a születésnapján útnak indul a közeli királyságba, hogy megnézze az égő lámpásokat. Ennek előzménye, hogy a tornyában rejtőzik el Flynn Rider, a királyság legkeresettebb bűnözője, akit üldöz a palotaőrség, mert ellopta birodalom eltűnt hercegnőjének koronáját. Aranyhaj elrejti az értékes holmit, és addig nem hajlandó visszaadni, amíg Flynn el nem kíséri őt a királyságba, a lámpások estéjére. Így hát közösen útnak indulnak, habár kezdetben nem igazán szívlelik egymást. Közben nyomukban a palotaőrség, akik hajthatatlanul üldözik Flynnt, valamint követi őket két erős bandita, a Szurka Piszka fivérek, akik segítettek Flynnek a rablásban, és most követelik a részüket. Továbbá Nyanya Banya is felfedezi Aranyhaj eltűnését, így elindul utánuk, hogy bármi áron is, de visszajuttassa a lányt a toronyba.
Aranyhaj és Flynn végül eljut a királyságba, ahol a lámpások éjszakáján csodálatos estét töltenek el kettesben. Ráébrednek, hogy mindketten igencsak megszerették a másikat. Aranyhaj végül odaadja Flynnek a koronát, mivel most már bízik benne. Ő azonban lemond róla, és inkább önként átadja a Szurka Piszka fivéreknek, azt remélve, hogy így megóvhatja Aranyhajt a bajtól. A két bandita azonban a korona helyett inkább magát Aranyhajt akarják, akinek tudomást szereznek varázserejű hajáról. El akarják őt rabolni, ám ekkor megérkezik Nyanya Banya, aki megmenti Aranyhajt a banditáktól (valójában, mindezt ő maga tervelte ki, hogy manipulálja Aranyhajat, és visszavigye a toronyba). A csalódott lány, mivel azt hiszi Flynn árulta el őt, visszatér anyjával a toronyba, míg Flynnt elfogja a palotaőrség és akasztásra ítélik.
Flynn a szintén tömlöcbe került Szurka Piszka fivérektől fényt derít a történtek valódi hátterére, és néhány jó barátja segítségével, megszökik a börtönből, majd elindul a toronyba, Aranyhajhoz. A királyságban tapasztaltakból, és régi emlékeiből, Aranyhaj ráébred, hogy ő maga az elveszett hercegnő, és vádlóra fogja Nyanya Banyát, amiért elrabolta őt. Ekkor érkezik meg Flynn is, akit azonban Nyanya Banya egy óvatlan pillanatban tőrrel leszúr, majd magával kényszerítené Aranyhajat; a lány azonban kéri, hadd gyógyítsa meg szerelmét varázshajával, és akkor önként vele megy. Flynn azonban nem engedi, hogy Aranyhaj újabb rabságban töltse le az életét, s utolsó erejével levágja a lány haját, ami így elveszti bűverőjét. A bűverő nélkül Nyanya Banya is elveszti örök fiatalságát, belegabalyodik Aranyhaj hajába, és kiesik az ablakon. Amikor lezuhan, nem marad belőle semmi más, mint fekete por. Látszólag Flynn is meghal, őt azonban megmentik Aranyhaj érte hullajtott könnycseppjei, amelyben mint kiderül, sokkal nagyobb varázslat lakozik, mint a lány hajában.
Aranyhaj végül egyesül valódi szüleivel, s a királyi család nagy örömmel fogadja be Flynnt is maguk közé. Később megrendezésre kerül a két fiatal esküvője is, amelyre meghívják minden barátjukat, s az egész királyság hatalmas boldogságban ünnepel.